MAAK JE DIGITALE METER SLIM

De omschakeling naar hernieuwbare energie is al een paar jaar aan de gang. Nu ze in een stroomversnelling is gekomen dringen oplossingen zich op om vraag en aanbod van elektriciteit op mekaar af te stemmen. De productie van zon- en windenergie is immers niet stuurbaar zodat we de vraag slim moeten beheren. Dankzij de meetgegevens van de digitale meter kunnen we de verbruikers aansturen en één of meerdere energie-parameters optimaliseren (eigenverbruik, kwartiervermogen, tarief-optimalisatie,...).

Een systeem dat dit doet noemen we een CEMS (Central Energy Management System).

diitale_meter_coverr.be_.png
 

ARCHITECTUUR

Central Energy Management System

CDI-projects gebruikt KNX als communicatiestandaard tussen de verschillende componenten van het CEMS. Indien er componenten geen rechtstreekse KNX-aansluiting hebben plaatsen we een gateway die het toestelprotocol vertaalt naar KNX. Wie reeds gekozen heeft voor KNX Domotica heeft natuurlijk een stapje voor. Alle toestellen zijn immers al op het KNX netwerk aangesloten.

 

Architectuur van een CEMS

CEMS.png
 

WERKING

Het CEMS moet een doestelling hebben. Voor eigenaars van zonnepanelen is dat het eigenverbruik maximaliseren. Een kWh elektriciteit aankopen kost ongeveer 30 c€, terwijl je maar 5 c€ krijgt als je een kWh op het net injecteert. Hoe doe je dat? Door energie op te slaan!

  • Laat de boiler van het sanitair warm water opwarmen bij overproductie

  • Zet de vloerverwarming iets hoger bij overproductie

  • Laadt je thuisbatterij op

nodered.png
 

THUISBATTERIJEN

Thuisbatterijen zijn een belangrijke component in een CEMS. Door elektrische energie op te slaan en op een ander moment terug af te geven kan je het eigenverbruik van je opgewekte PV-stroom verhogen, verbruikspieken opvangen en aan tarief optimalisatie doen.

Web_Storion_Smile5.png
 

CEMS STARTERKIT

voor het energiebeheer van een woning

starter kit.png