top of page
De prachtige toonbank

De prachtige toonbank

De etalage

De etalage

Voorgevel

Voorgevel

Het Atelier

Het Atelier

Labo

Labo

Brillenrekken

Brillenrekken

Brillenrekken

Brillenrekken

Brillenrekken

Brillenrekken

Optiek

Optiek

Brillenrekken

Brillenrekken

Brillenrekken

Brillenrekken

Brillenrekken

Brillenrekken

Lounge

Lounge

Brillenrekken

Brillenrekken

Brillenrekken

Brillenrekken

DE SLIMSTE WINKEL VAN EEKLO: OPTIEK DEMEESTER

Twintig jaar geleden werd deze winkel ontworpen door architect Luc Groosman. Toen al was deze winkel een toonbeeld van moderne architectuur en was die tot op vandaag nog steeds hip. In 2017 werd deze toonaangevende zaak voor de tweede keer volledig gestript en heropgebouwd door dezelfde architect. Onder impuls van de nieuwe generatie zaakvoerders werden ook de technieken klaar gemaakt voor de toekomst. Omdat ze in hun privé-woning reeds een KNX-installatie hadden van CDI-projects was de keuze om ook hun winkel uit te rusten met KNX snel gemaakt.
De verlichting moest zowel sfeervol zijn als functioneel zodat alle kleuren en structuren van brilmonturen perfect zichtbaar waren. De ruimte moest open en helder zijn vandaar dat bijna alles wit is. Alle armaturen zijn voorzien warm witte LED’s (2700K) die bijna allemaal dimbaar zijn (0-10V). Er is in totaal voor meer dan 2 kW LED-verlichting geïnstalleerd (vooral van Delta Light). Een schemerschakeling zorgt er voor dat de gevelverlichting op het juiste moment aan- en uitgaat.
De verwarming gebeurt via sfeervolle antieke buisradiatoren die binnen het concept passen. Ook schuin-gemetste muren en een industriële betonvloer doen het plaatje kloppen. De warmte-generatie gebeurt door twee Remeha Calenta gascondensatieketels in cascade. Die zijn via een Theben OTBox met het KNX-systeem verbonden. Bij een ketelalarm krijgen de eigenaars onmiddellijk een e-mail met de foutmelding.
Natuurlijk moest deze trendy plaats van rustgevende ZEN-muziek voorzien worden. De Trivum vierkanaals muziekstreamer voorziet de winkel en de kantoren van de muziek naar keuze (internet radio, Airplay, Spotify, Deezer,..). De besturing gebeurt natuurlijk via het KNX-systeem. Speciaal ook is dat de bel in dit systeem geïntegreerd is. Als er iemand de zaak betreedt klinkt er een belgeluid naar keuze uit de luidsprekers.
In het atelier van de opticien wordt er soms met solventen gewerkt zodat ook de sturing van de ventilatie slim moest gemaakt worden. Het éénvoudige systeem C werd vraaggestuurd gemaakt door KNX (0-10V sturing op de ventilator).
Verder werd de winkel grondig beveiligd met een inbraak-/brandalarm en bewakingscamera’s. Ook die werden gekoppeld aan het KNX-systeem zodat van uit één visualisatie alle technieken kunnen bestuurd worden.
Het openen en sluiten van de winkel is éénvoudig. Gewoon een sfeer openen of sluiten oproepen via een KNX-drukknop, een smartphone of een computer. Alle technieken passen zich meteen aan.

bottom of page