top of page

WAT IS KNX?

KNX is de enige standaard voor gebouwautomatisatie

Voor een toekomstbestendig, flexibel, energie-efficiënt en duurzaam gebouw dat veel comfort biedt, is gebouwautomatisering onmisbaar.
De uiteindelijke wensen van een eindgebruiker aan het begin van een bouwtraject zijn vaak nog onbekend. Het is daarom essentieel om een flexibel en toekomst-zeker systeem te kiezen dat voldoet aan geldende normen én een vrije keuze biedt uit zo veel mogelijk verschillende leveranciers.
Enerzijds is er een razendsnelle evolutie van technologie. Anderzijds moet een gebouwautomatisering gedurende de levensduur van het gebouw blijvend ondersteund worden. Vandaar dat het nodig is de basis van deze automatisatie te standaardiseren in een communicatieprotocol. De technologie kan mee met de tijd evolueren terwijl de manier van communiceren dezelfde blijft.
KNX is de enige wereldwijd erkende standaard voor woning- en gebouwautomatisering. KNX is een communicatieprotocol dat de installatiewereld gebruikt om installaties en apparaten te automatiseren en te koppelen. De basis van KNX is enorm groot. De componenten en systemen van wereldwijd meer dan 350 fabrikanten zijn compatibel met KNX en kunnen dus onderling worden gekoppeld. KNX voldoet aan onafhankelijk opgestelde eisen die de Europese (EN50090) en de internationale (ISO/IEC 14543) normcommissies voor woningen gebouwautomatisering hebben vastgelegd.
Doordat KNX domotica het grootste systeem is voor gebouwautomatisatie zorgen de fabrikanten van technische installaties (HVAC, toegangscontrole, CCTV,…) er voor dat hun systeem via een interface kan aangesloten worden op het KNX-netwerk.

knx.jpg
bottom of page