top of page
Zoeken
  • luc6011

Wat is het verschil tussen een vast, variabel en dynamisch elektriciteitscontract?

Sinds een paar jaar kan je naast een elektriciteitscontract met vaste of variabele elektriciteitsprijzen er ook een met dynamische prijzen afsluiten. Wat is nu precies het verschil?


  • Vast contract: je krijgt voor gans je contractduur een vaste prijs (actueel 16.55c€/kWh bij Engie). Het voordeel is dat je zeker bent van de prijs. Het nadeel is dat je bij een dalende prijs teveel betaalt. Bovendien neemt de energieleverancier een ruime marge zodat hij bij stijgende prijzen geen verlies maakt.

  • Variabel: je tarief wordt berekend op basis van de groothandelsprijzen in je verbruiksperiode. De algoritmes die hiervoor gebruikt worden zijn heel complex. Ze houden bijvoorbeeld rekening met het standaard verbruiksprofiel van een huishouden. (actueel 10.83c€/kWh bij Engie - Let op, dit is een berekening op basis van de voorspelde groothandelsprijzen)

  • Dynamisch: je prijs verandert elk uur van de dag en is gebaseerd op de groothandelsprijs. (actueel 8.26c€/kWh bij Engie. Let op, dit is terug een voorspelling)


Waarom neemt dan niet iedereen een dynamisch contract?

Wie zijn verbruik niet kan sturen zal meer verbruiken in periodes van dure stroom en weinig in periodes van lage prijzen. Hierdoor zal je meer betalen dan het gemiddeld dynamisch tarief. Stel dat je elke avond je elektrische wagen oplaadt tijdens de avondpiek zal je zelfs meer betalen dan bij een variabel contract!


Hoe kan je dan wel besparen?

Door je verbruik te sturen met een energiemanagement systeem (CEMS) kan je er voor zorgen dat al je verbruik in periodes van lage prijzen vallen en je bij een duur tarief bijna niets meer van het net afneemt. Dat kan door in die periodes je thuisbatterij als energiebron te gebruiken en grote verbruikers zoals je laadpaal en warmtepomp stil te leggen.Hoeveel bespaar je dan?


Uit de metingen van LUKA (het CEMS van CDI-projects) van het voorbije jaar blijkt dat je gemiddelde prijs 40 à 50% goedkoper is dan de prijs van een variabel contract.

Wat is de impact op je totale factuur?


Voor al ons klanten maken we een simulatie van hun elektriciteitsfactuur. Je ziet meteen de impact van zonnepanelen, een thuisbatterij, een CEMS en dynamische tarieven. Een voorbeeld:Deze klant betaalt jaarlijks 5636€ met variabel contract. 


  • Door zonnepanelen te leggen daalt de factuur naar 4913€

  • Door een batterij te plaatsen die het eigenverbruik verhoogt zakt ze naar 4088€

  • Door een CEMS toe te voegen die het eigenverbruik verder verhoogt en de afnamecapaciteit van het net begrenst daalt ze naar 3758€

  • Door een dynamisch contract neemt ze een duik naar 2595€


Deze concrete case werd uitgevoerd en wat blijkt? De rekening klopt! De klant betaalde slechts 2611€. Zijn investering wordt op 5 jaar terug verdiend.

100 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page