top of page
Zoeken
  • luc6011

Werkt je warmtepomp wel goed?

Allicht heb je wel al verhalen gehoord over warmtepompen die voor een gigantisch hoge elektriciteitsfactuur gezorgd hebben door een defect of een verkeerde instelling.

Wanneer je warmtepomp goed werkt heeft ze een COP van 4 of meer. Dus 1 kWh elektriciteit wordt omgezet naar 4 kWh warmte.

Om sanitair warm water (SWW) van 55°C op te wekken moet de warmtepomp een veel hogere temperatuur aanmaken dan bij vloerverwarming (typisch 35°C). De COP is dan een stuk lager (tussen de 2 en de 3).




Wat zijn de oorzaken van een slechte werking?


  • De meeste warmtepompen gaan de backup-weerstand inschakelen als er een probleem met de warmtepomp is. Die heeft maar een COP van 1. Wie niet regelmatig naar de display van zijn toestel kijkt kan na een hele periode een pijnlijke afrekening van zijn energieleverancier krijgen. 

  • We hoorden ook al regelmatig over warmtepompen die in opstartmode bleven staan (opwarmen met backup-weerstand om bodemsondes niet uit te putten) tot aan de eerste jaarafrekening.

  • Een derde vaak voorkomende reden voor een slechte COP is de bevriezing van de bodemsondes bij geothermie. De oorzaak is meestal een te kleine bron (te weinig boormeters) of een ongunstige bodemsamenstelling.


Hoe kan je snel detecteren of er een probleem is?

Een goed energiemanagement systeem (CEMS) volgt de COP van je warmtepomp op en laat je onmiddellijk weten als die buiten de specificaties gaat.


 Om de COP te meten van je warmtepomp moet het opgenomen en het afgegeven vermogen gemeten worden. Veel warmtepompen hebben deze sensoren al intern aan boord. Hebben ze die niet dan kan een kWh-meter het opgenomen elektrisch vermogen meten en een caloriemeter het afgegeven vermogen.

Meer weten over een CEMS? Check deze link

39 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page