top of page
Zoeken
  • luc6011

Hoe werkt een thuisbatterij?

Een thuisbatterij biedt de mogelijkheid om het overschot aan energie, geproduceerd door je zonnepanelen, op te slaan en te benutten op momenten dat je zonnepanelen onvoldoende energie leveren. In dit artikel leggen we uit hoe een thuisbatterij functioneert en gaan we verder in op de voor- en nadelen.

Wat is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij is een opslagplaats voor de energie die je zonnepanelen genereren. Deze opgeslagen energie kun je gebruiken wanneer je zonnepanelen niet voldoende energie produceren, bijvoorbeeld 's nachts, op uiterst bewolkte dagen of tijdens piekmomenten.

Bovendien kan een thuisbatterij tijdens daluren energie van het elektriciteitsnet opslaan om later te gebruiken. Hierdoor kun je ook tijdens piekuren genieten van eerder opgeslagen energie tegen een daltarief.


Hoe werkt een thuisbatterij?

Een thuisbatterij maakt deel uit van een volledig systeem. Doorgaans bestaat dit systeem uit zonnepanelen, een omvormer, een batterij en een energie management systeem. De omvormer is enerzijds verbonden met de elektriciteitskast en anderzijds met de zonnepanelen en de thuisbatterij. Hierdoor kan de omvormer via de elektriciteitskast elektriciteit van de zonnepanelen of de thuisaccu naar de woning leiden.

Een centraal energie management systeem (CEMS) zoals LUKA zorgt ervoor dat dit allemaal optimaal verloopt. Het CEMS zal ervoor zorgen dat elektriciteit op het ideale tijdstip gebruikt wordt om je elektrische auto op te laten of je warmtepomp in te schakelen. Maar een CEMS kan ook prijzen op de energiemarkt raadplegen om aan lage tarieven stroom van het net te halen om de thuisbatterij op te laden.


Kun je volledig onafhankelijk worden met een thuisbatterij?

Praktisch gezien is het moeilijk om volledig onafhankelijk van het elektriciteitsnet te worden. Vooral tijdens de wintermaanden zal je nog steeds afhankelijk zijn van het elektriciteitsnet voor je stroomvoorziening. Dit betekent echter niet dat een thuisbatterij geen zinvolle investering is.

Door de combinatie van zonnepanelen, een thuisbatterij en een CEMS kun je op een jaar tot ongeveer 70% van je eigen opgewekte elektriciteit gebruiken. Bij een gewone zonnepaneleninstallatie zonder thuisaccu en CEMS ligt het eigen verbruik gemiddeld volgens Vlaanderen.be rond de 28%.

In geval van een stroompanne of stroomuitval kan een thuisbatterij ervoor zorgen dat de opgeslagen stroom gebruikt kan worden om essentiële apparaten zoals verlichting en verwarming van elektriciteit te voorzien. Op die manier kan een thuisbatterij als een stil en milieuvriendelijk alternatief dienen voor een generator op benzine.


De voordelen van een thuisbatterij

Hoger eigen verbruik: Door een thuisbatterij te combineren met een centraal energie management systeem kun je je eigen verbruik van gemiddeld 30% naar 70% verhogen. Dit betekent dat je je energiefactuur kunt verlagen en minder afhankelijk bent van energieleveranciers.

Noodstroomvoorziening: In geval van een stroomuitval kan een thuisbatterij als noodgenerator functioneren, waardoor je woning van stroom blijft voorzien. Dit kan zeer handig zijn om essentiële toestellen zoals koelkasten, verwarmingssystemen en verlichting van elektriciteit te voorzien.

Piekbelasting vermijden: Thuisbatterijen kunnen je helpen om piekbelastingstarieven te vermijden. Ze slaan energie op tijdens daluren en gebruiken die energie tijdens piekuren, wat kan leiden tot aanzienlijke kostenbesparingen.

Waarde van je woning: Een thuisbatterij kan de waarde van je woning verhogen, aangezien steeds meer kopers inzien dat er voordelen verbonden zijn aan hernieuwbare energie en energieonafhankelijkheid.

Controle over je energieverbruik: Met een thuisbatterij en een CEMS krijg je meer inzicht en controle over je energieverbruik, omdat je kunt beslissen wanneer je de opgeslagen energie wilt gebruiken.

De nadelen van een thuisbatterij

Hoge initiële kosten: De aanschaf en installatie van een thuisbatterij vragen een stevige investering. De kosten hangen voornamelijk af van de capaciteit maar ook van het merk van de batterij.

Ruimtevereisten: Thuisbatterijen kunnen redelijk wat ruimte innemen in je woning. Afhankelijk van de capaciteit van de batterij, moet je over voldoende ruimte in je garage, berging of zolder beschikken.

Levensduur van de batterij: Net als gewone batterijen, hebben thuisbatterijen een beperkte levensduur en verliezen ze capaciteit naarmate ze verouderen. De levensduur van een batterij hangt onder andere af van hoe vaak deze wordt opgeladen en ontladen.

Geen premie meer: Sinds 1 april 2023 kun je geen premie of subsidie meer aanvragen voor het laten plaatsen van een thuisbatterij bij je thuis. Hierdoor is de terugverdientijd van een thuisbatterij opgelopen.

Milieu-impact: Hoewel thuisbatterijen helpen bij het optimaliseren van het gebruik van hernieuwbare energie, kunnen sommige batterijtypes materialen bevatten die schadelijk kunnen zijn voor het milieu.

Energieverlies: Bij het opslaan van energie in een batterij treden er altijd verliezen tussen de 5 en 10% op. Dit betekent dat je niet de volledige hoeveelheid energie terugkrijgt die oorspronkelijk is opgeslagen.


Conclusie

Als je de thuis zonnepanelen hebt en een aantal elektrische toestellen zoals een warmtepomp, laadpaal en een elektrische auto dan kan een thuisbatterij in combinatie met een centraal energie management systeem zoals LUKA zeer interessant zijn. Heb je nog vragen over jouw specifieke situatie? Aarzel dan niet om contact op te nemen met onze experts. Ze beantwoorden graag al je vragen.

56 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page