Tijdens installaties van LUKA merkten we dat veel thuisbatterijen verkeerd aangesloten waren en slecht of helemaal niet werkten. De meeste eindgebruikers waren onvoldoende onderlegd om dit te merken en waren zich van geen kwaad bewust.
Wat kan er verkeerd gaan bij de installatie van je thuisbatterij?
Je thuisbatterij moet bij injectie van overtollige zonne-energie in het elektriciteitsnet opladen en bij afname ontladen. Om die injectie en afname te meten wordt er een energiemeter in je zekeringkast geplaatst.
Bij de installatie van deze energiemeter kan er heel wat fout gaan. Vooral bij 3-fazige meters moet de installateur wakker zijn. De volgorde van de fasen en de richting van de stroomsensoren moet correct zijn anders worden er verkeerde metingen gedaan. Als de batterij niet de juiste metingen binnen krijgt zal ze ook verkeerd reageren en bijvoorbeeld ontladen als je al aan het injecteren bent of opladen als je al aan het afnemen bent. Hiermee verlies je geld i.p.v. er te besparen!
Hoe kan je controleren of de energiemeter goed werkt?
Dat is redelijk eenvoudig. De energiemeter van je thuisbatterij doet eigenlijk hetzelfde als je digitale meter die Fluvius installeerde. Je kan dus de metingen van beide toestellen met mekaar vergelijken.
Om het actuele afname- of injectie vermogen te kennen die de digitale meter meet duw je een keer of acht op de groene knop tot je het getal 1.7.0 ziet. Dit register is het vermogen in kilowatt. Onderaan in de display zie je of het over een afname (P+) of een injectie gaat (P-)
Vergelijk deze waarde op hetzelfde moment met de waarde die je in de app van je thuisbatterij ziet Hier mag een paar procent afwijking op zitten. Maak de vergelijking op een paar verschillende tijdstippen van de dag (overdag bij veel zon en 's avonds bij geen zon). Zit er teveel verschil op? Neem dan een foto van de display en een snapshot van je app. Stuur deze door naar je installateur en vraag om de aansluiting van de energiemeter na te zien.
Comments